Polisen varnar: Över 30 katalysatorer i norr har stulits den senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 katalysatorer har anmälts stulna i polisregion Nord den senaste veckan. Nu går polisen ut med en varning.

– Det är troligt att fler stölder kan ske. Var extra vaksamma och parkera era bilar på en så säker plats som möjligt, säger Kristoffer Morén, regional brottssamordnare vid polisregion Nord.

Stölderna började i Västernorrland men har senare fortsatt i Västerbotten, och nu även i Norrbotten. Hittills har över 30 stölder av katalysatorer anmälts.

– Vi vill varna bilägare i främst Norrbotten och Västerbotten, särskilt ägare av en Toyota eller Lexus. Det är troligt att fler stölder kan ske. Var extra vaksamma och parkera era bilar på en så säker plats som möjligt, säger Kristoffer Morén, regional brottssamordnare vid polisregion Nord.

Polisen uppmanar nu att alla som ser personer eller fordon som upplevs reka kring parkerade bilar ska kontakta polisen via 114 14.

Polisens råd

Polisen går även ut med brottsförebyggande tips.

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde, säkerställ då att ägarbytet faktiskt registreras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.