”Polisen: Vi gjorde inget fel”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer greps i höstas på ett asylboende i Boden sedan polisen fått in ett bomblarm. Båda personerna kom senare att frias och en av dem som greps, Samir, begär nu skadestånd. Men chefen för polisinsatsen anser inte att man gjort något fel.

Samir har gjort en JO-anmälan där han förklarar att han inte tycker att han blivit bemött på ett bra sätt. Och att hans rykte har skadats så pass mycket att han begär skadestånd. 

– Polisen stormade mitt rum med dragna vapen och maskerade ansikten. Det var en traumatisk händelse. Och tiden efter har varit jobbig. Folk tar avstånd från mig och misstänkliggör mig, säger Samir.

”Tvungna att agera”

Kommenderingschef över insatsen var Pontus Fälldin. Han tycker att de från polisens sida agerade på ett korrekt sätt.

– Vi gjorde bedömningen att den information vi fick in var så pass trovärdig att vi var tvungna att agera. I vårt yrke får man vara beredd på att få kritik om man inte gör något, såväl som man kan få kritik om man gör något som senare visar sig vara felaktigt. Men som sagt, det är en bedömning man får göra. Men om han tycker att vi från polisens sida har agerat på ett felaktigt sätt så ska han självklart skriva en JO-anmälan, säger Pontus Fälldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.