Poliser frias

Publicerad

Hovrätten friade i dag ett vakthavande polisbefäl och en häktesvakt från anklagelserna om tjänstefel och vållande till annans död. Och det trots att en diabetessjuk man dog i arresten på grund av insulinkoma.

Den 25 augusti 2010 avled Jimmy Kallunki i en arrestcell i Luleå polishus, sannoliktav diabeteskoma. Vakthavande befäl och den polis som tjänstgjorde som arrestvakthar åtalats för tjänstefel och vållande till annans död. Men i dag friades debåda helt från anklagelserna av hovrätten.

Det vakthavande befälet friades i både tingsrätten och hovrätten. Arrestvaktenfälldes i tingsrätten och hovrätten skriver i sin dom att han visserligen gjortsig skyldig till ringa tjänstefel när han inte lydde vakthavandes order och sågtill Jimmy Kallunki. Men hovrätten menar att det inte finns något säkertsamband mellan det och Jimmy Kallunkis död och därför frias han också frånanklagelserna.

– Jag är faktiskt överraskad, även fast det var väntat, säger Jimmy Kallunkis pappa Sakari Kallunki.

Hovrättens dom innebär alltså att ingen är skyldig till Jimmy Kallunkisdöd, trots att han dog i arresten.

– Jag är besviken. Det finns inga ord, säger Sakari Kallunki.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.