Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför Liberalerna vill ha mer frekventa narkotikasök på Luleås skolor. Foto: Johan Löf/TT

Polishundar föreslås söka droger på Luleås skolor

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare för Luleås skolor att låta polisen och specialtränade hundar söka igenom elevskåp efter knark. Det föreslår Liberalerna.

Liberalerna vill att kommunen tar fram ett regelverk och tanken är att elever och föräldrar ska informeras innan punktinsatserna.

Enligt förslaget ska elevskåp där hundarna markerar att öppnas.

– Det handlar om att förebygga så att droger inte kommer in på skolan. Jag är positiv till att skolan och polisen samverkar, säger Anders Wedin, rektor på Gymnasiebyn.

Inga fynd under tidigare insatser

Två gånger under de senaste tio åren har gymnasieskolan i Luleå sökts igenom efter narkotika med hjälp av polishundar. Men ingen av dessa gånger hittades någon narkotika.

Har du märkt av att det skulle finnas droger på gymnasieskolan?

– Nej, vi märker inte av droger överhuvudtaget på skolan. Om vi skulle ha misstankar som gäller någon elev så anmäler vi det till socialen, säger rektor Anders Wedin.

Både grundskola och gymnasium

Alla sök med hundar kommer att genomföras när eleverna inte är på skolan – detta för att skydda deras integritet.

Enligt förslaget ska hundsök kunna göras såväl i kommunens grundskolor som i gymnasiet, och rektorerna beslutar om och när det ska ske.

I klippet hör du varför Liberalerna vill ha mer frekventa narkotikasök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.