Justitieminister Morgan Johansson Foto: Jessica Gow/TT

Polissamarbetet har tagit ett steg framåt

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska justitieministrarna har i förra veckan skrivit under en avsiktsförklaring. Det innebär att gå vidare med polisens samarbetsprojekt över landsgränserna.

Arbetet med att få igång polissamarbetet har pågått i flera år och flera utredningar har genomförts. I somras kom en ny lag som ger möjlighet att samarbeta över riksgränserna, men bara i planerade aktioner som rikspolischeferna ger tillstånd till i förväg. Det skriver Sameradion & SVT Sápmi

Polismästaren i Region Nord är nöjd över att samarbetet har kommit ett steg vidare. 

–I och med den här avsiktsförklaringen kommer vi få möjlighet att ytterligare fördjupa samarbetet, främst när det gäller geografiska platser och tid. Det som den svenska polisen vill ha och även de nordiska länderna, är ett vidare generellt arbete, säger Göran Westman, polismästare Region Nord. 

Inget samarbete direkt

Men underskrivna avtalet betyder inte att polisen i olika länder kan börja samarbeta med grannarna direkt. 

–Det tar nog några år innan lagarna i Sverige har ändrats och ungefär så är det i de andra länderna med. Men vi vill förstås ha det här på plats så fort som möjligt, menar justitieminister Morgan Johansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.