Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet om kritiken: ”Så här i efterhand borde vi ha anmält det på ett annat sätt”

Politiker i Haparanda fick pengar för att resa till ”tropikhus”

Uppdaterad
Publicerad

Haparandas kommundirektör Lena Ekh och kommunalrådet Sven Tornberg (C) har godkänt att en ks-ledamot fick 50 000 kronor för att resa och ta reda på om det är möjligt med ett tropikhus i Haparanda. Detta ska ha varit en muntlig överenskommelse och ingen projektansökan eller några protokoll är förda.

Det var under förra veckan som det blev känt att kommundirektören och kommunalrådet bestämt att Lars-Erik Wikberg (KD) har fått en budget för resor och hotell. Detta kritiserade Bengt Westman (S) då han inte tycker att det har gått rätt till.

– Jag hörde rykten på stan och blev väldigt förvånad, men jag blev ännu mer förvånad när fick höra att det var sant, säger han.

Tre gånger ska resor har skett till Stockholm för undersöka möjligheter till ett tropikhus i Haparanda.

”En jävsituation”

Bengt Westman berättar att han inte har uttryckt sin åsikt om ett tropikhus i Haparanda, utan att det är tillvägagångssättet som är felaktigt.

– Jag tycker det är gången i kommunen som varit felaktig. Det är en politikers uppgift att komma med idéer och sedan är det tjänstemannaorganistationen som ser om det finns bärkraft i dem och om de är möjliga att genomföra.

– Nu har man istället gjort en genväg och anställt en politiker och gett honom en egen budget till en stuide. Då blir de fel. Sådana här beslut ska man återge till kommunstyrelsen.

Bengt Westman menar att det blir en jävsituation då en ks-ledamot inte kan bli anställd av kommundirektören.

Fick pengar till resor och hotell

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) berättar att Lars-Erik Wikberg som är engagerad inom Kristdemokraterna har länge gått med funderingar kring möjligheten att ha ett tropikhus i Haparanda som besöksanledning.

– Han bokade ett möte med mig, kommundirektören, näringslivsstrategen och företagslotsen för att presentera sin idé. Då hade han kollat upp att det inte finns något sådant varken i norra Sverige eller norra Finland och att det därför kanske skulle finnas en möjlighet att ha ett tropikhus i Haparanda, säger Sven Tornberg.

– Utifrån detta bad vi honom att ta reda på mer och sa att kommunen kunde stå för en del resor och hotell. Och hittills han har varit på tre resor där han har tittat och fört diskussioner med olika personer som jobbar med tropikhus för att se vad det är som krävs.

Det är väl tillvägagångssättet som har fått kritik?

– Det som är annorlunda nu är att det är en person med politiska uppdrag som hade den här idén och en entusiasm i frågan. Men bakgrundsstuider gör vi hela tiden utan att det är upp till politiska beslut i kommunstryrelsen. Det kan komma längre fram om vi märker att det finns förutsättningar att gå vidare.

Så det är ingenting som man behöver protokollföra?

– Så här i efterhand så kanske vi borde ha protokollfört eller rapporterat in på ett annat sätt eftersom att det var en politiker som hade den här idén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer