Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Sundelin (S), socialnämndens ordförande, berättar varför flera unga omhändertas i Gällivare just i år. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Politikern om kritiken: ” Jag blir upprörd – vårt mål är att skydda de svagaste”

Uppdaterad
Publicerad

Att Gällivare kommun tvångsomhändertagit dubbelt så många barn jämfört med tidigare år försvaras av socialnämndens ordförande.

–  Vi tar orosanmälningarna på stort allvar, säger Johannes Sundelin (S), socialnämndens ordförande.

Föräldrar som fått sina barn tvångsomhändertagna protesterade på onsdagen utanför kommunhuset i Gällivare. En del barn har placerats långt ifrån sina föräldrar och enligt föräldrarnas kritik så gör socialnämnden bristande utredningar som försätter föräldrarna i en rättsligt omöjlig situation.

– Om man påstår att vi omplacerar barn bara för att vi vill det så stämmer inte det. Jag blir upprörd för vårt mål är att skydda de mest svaga i samhället, säger Johannes Sundelin.

Har dröjt med vissa ärenden

Socialnämndens ordförande påpekar att man inte kan stirra sig blind på antalet  unga som omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) under ett visst år utan att det handlar om individer.

–  När vi tittar på ärenden ser vi bara på individfallet, men vi har också under det här året hittat fall där vi borde ha gjort någonting tidigare och det bidrar till att det är en ökning nu, säger Johannes Sundelin.

I klippet beskriver socialnämndens ordförande rättsprocessen vid ett omhändertagande av unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.