Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haparanda ska folkomrösta om det nya äldreboendet ska vara privat eller inte. I klippet hör du Bengt Westman (S) som samlat in namn. Foto: Micke Nyberg/SVT

Politikerna samlade in namn – nu blir det folkomröstning om äldreboende i Haparanda

Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Haparanda samlade in tillräckligt många namn och nu blir det folkomröstning om driften av det nya äldreboendet Hemstranden.

Den 15 maj ska folk få säga sitt om kommunal eller privat drift av verksamheten.

Det nya äldreboendet ska ha 80 boenderum och är ett samarbete mellan Riksbyggen, Haparanda kommun och Nåjden Bygg.

Det beräknas stå klart under början av 2023, men frågan är om det blir privat eller kommunal drift.

”Vill stoppa privatisering”

Den styrande alliansen vill se en entreprenadlösning, men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är för kommunal drift. Därför startade de två partierna en namninsamling och fick ihop så många namn att det blir en folkomröstning i maj.

Det extravalet kommer att kosta kommunen en halv miljon kronor.

– Det var lätt att samla in de namn som behövdes eftersom många Haparandabor är oroliga över att det nya äldreboendet ska privatiseras. De vill att verksamheten ska vara kommunal och hoppas kunna stoppa den privatisering som kommunledningen vill genomföra, säger socialdemokraten Bengt Westman.

”Vad håller man på med?”

Han är en stor motståndare till privatisering av vård och omsorg i Haparanda, länet och landet.

– Jag har den åsikten att omsorg inte är något som privata aktiebolag ska driva eftersom de är vinstdrivande även när det gäller vården av gamla och sjuka. Det finns en stor oro för det här och folk frågar sig vad kommunledningen är på väg att göra. Man upplever att den kommunala omsorgen är tryggare och den vill man ha kvar, säger Bengt Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer