Politikerna sätter hoppet till vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

IVA-platserna blir kvar men pengarna måste sparas. Nu måste nya förslag tas fram för att få sjukvårdens budget i balans.

Igår kom beskedet att majoritetspartierna i regionfullmäktige: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej till nedläggning av IVA och narkosläkartjänsterna i Kalix och Kiruna.  

Glädjen var stor bland annat på sjukhuset i Kalix där gruppen Sjukhuskampen Östra Norrbotten jobbat intensivt för att få behålla IVA-platsernas i Kalix, genom att visa på konsekvenserna om det förslaget drivits igenom. 

Förslag efterlyses från vårdpersonalen 

Nu hoppas politikerna att vårdpersonalen själva ska ta fram andra konkreta förslag för att kunna få budgeten i balan. Regionrådet Glenn Berggård (V) tror att det är en bra väg att gå: 

– En del av den vardagen som man ser i vården ger möjligheter att se hur den kan utvecklas, det gäller att ta till vara på dom möjligheterna. 

Inga nya skattehöjningar 

Det är en del i dom framtida förändringarna i vården, men det behövs stora besparingsåtgärder.  Hälso- och sjukvårdens överskreds med på 400 miljoner kronor under 2016, där närsjukvården står för 320 miljoner kronor. En skattehöjning har redan gjorts och Glenn Berggård lovar att det inte blir aktuellt med ytterligare skattehöjningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.