Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Johansson varnar för vilka ”växtätar-fällor” man kan hamna i. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Poppis att äta grönt i krigstider: ”Nu ska vi gnaga kottar”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att äta vilda växter kommer i vågor och på senare tid har intresset ökat ur ett överlevnadsperspektiv. Det menar Elin Johansson som utbildar i vildplock i Piteå.

– Det kommer i och med att det är oroligt i världen, säger hon.

Elin Johansson berättar att många tänker på vilda växter som ett alternativ i och med den ökade osäkerheten kring livsmedel.

– Till viss grad kan det vara ett alternativ, men vi är ungefär tio miljoner i det här landet. Om alla skulle ge sig ut och leta gröna växter så skulle det bli som under storsvagåret 1867 (då svälten var som värst den sista svåra missväxten, reds. anm), säger hon.

Hon ser växtplockandet mer som ett komplement.

Drivet av internet

Trenden att äta från naturen kommer och går. Intresset väcks ofta i samband med till exempel krig i världen och Elin Johansson tar upp trenden som väcktes under ”hippieeran”,

– Nu senast kom trenden som är mer driven av internet och Instagram där det handlar om att det ska vara vackert och exklusivt. Vi har kommit bort en bit från naturen och längtar tillbaka från det här ”www-samhället”.

Matintresset dominerar

Elin Johansson tillägger att den största gruppen som intresserar sig för vildplock ändå är de som är ute efter god mat och vill prova något spännande.

– Det ser man på restauranger och så. Bara där jag står nu skulle jag kunna hitta 30 ätliga saker som inte finns på närmaste livsmedelsbutik.

I klippet varnar hon för vilka ”växtätar-fällor” man kan hamna i.

Information om allemansrätten

Det kan vara svårt att veta vad man får och inte får plocka i naturen. För mer information kring vad man bör tänka på innan man går ut och plockar från den gömda buffén kan man besöka Naturvårdsverkets sida om allemänsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.