Visa alla (2)
Visa alla (2)

Populär dans lockar Piteåbor

Publicerad

West coast swing (WCS) är en dans som är mycket populär i främst USA, Frankrike och Storbritannien. Och de senaste åren har den spritt sig snabbt till Europa och hela vägen till Piteå.

– Jag provade att dansa west coast swing första gången 2010. Så det har existerat ett tag och växer och växer hela tiden, säger dansläraren Matilda Tuomela.

För henne är det musiken som lockar och att dansen aldrig står still – på många plan.

– Det är en dans som man kan variera till det oändliga och det är en dans som följer med tiden. West coast swing ser inte ut idag som den gjorde för tio år sedan.

Dansläraren Matilda Tuomela testade West coast swing första gången för sex år sedan. Foto: SVT

West coast swing har sina rötter i 40-talets lindy hop, som i Kalifornien utvecklades till att bli mindre ”hoppig” och mer sofistikerad. Resultatet blev west coast swing. Idag dansas west coast swing till många olika musikstilar som exempelvis RNB, soul, hip hop, blues och pop.

– Jag tycker det är olika dansstilar som är blandat i en dansstil och en pardans som man dansar ganska fritt i, säger Liselott Bergren.

Jobbigt med bugg

Även Leif Lundström uppskattar dansen.

– Den är helt klar den roligaste dansen. Man börjar ju bli ganska slö och buggen går ju så jävla fort och så har man dålig kondis.'

Leif Lundström gillar att det går lite saktare i west coast swing. Foto: SVT

Så fungerar dansen

Visa

Stegen i west coast swing är fortfarande lika dem i lindy hop. Men stilen utmärks av en mjukhet som ger dansen en speciell elasticitet.

Inom west coast swing ligger stort fokus på musikalitet och samspelet mellan förare och följare, där följaren har mer utrymme för egen improvisation än i många andra pardanser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer