Populär förskola ska bort

Uppdaterad
Publicerad

För snart sex år sedan startade fyra kvinnliga pedagoger en Ur och Skur förskola på Hertsön. Barnfamiljer står i kö för att få plats där, men Luleå kommun har sagt upp kontraktet med  den privata förskolan från 1 juni 2017.

– Det känns som att man ska sätta alla barn i jätteförskolor och att det inte ska finnas kvar dom små enheterna. Många föräldrar har valt oss just för att vi är en liten förskola, säger förskolechef Outio Kruukka, vid Ur och Skatan på Hertsön i Luleå.

Första hotet om uppsägning innebar att förskolan skulle tvingas stänga redan sommaren 2015. Men sedan ändrade sig kommunen plötsligt och förlängde avtalet till första juni 2017.

Det har varit skönt för personal och föräldrar med en tidsfrist men några nya lokaler finns inte i sikte.

– Nej, vi har letat och frågat runt, men det är svårt att hitta. Vi har varit i kontakt med kommunen men det finns inga lokaler som är anpassade för en förskola. I värsta fall måste vi lägga ned hela företaget, säger Outio Kruuka.

Vad det ska bli vet ingen

Luleå kommun har skrivit ett avtal med Ur och Skur som innebär att de inte har någon besittningsrätt till lokalerna om kommunen behöver dem till annat. Att skriva bort besittningsrätten de första fem åren är mycket vanligt. Men för förskolan innebär det också att kommunen inte är skyldig att inte någon ny lokal åt dem. Vad lokalerna ska användas till i framtiden är inte klart i dagsläget:

– Vi vet inte om det ska bli flyktingboende eller  andra bostäder. Inom kommunen kanske vi gör en bedömning att vi ska bygga ett flerfamiljshus. Det finns inga konkreta planer, säger Mikael Wänstedt, Luleå kommuns fastighetschef.

Oroliga föräldrar

Föräldern Helena Jonneryd är orolig över att behöva förlora dagisplatsen.

–  Jag är väldigt orolig. Förskolan är toppen. Personalen driver det med stort hjärta och gården är fantastisk med sina stora ytor där de kan leka och göra allt möjligt, säger hon.

 Det känns lite som att kommunen inte tar hänsyn till att det är barn som är här. När vi fick uppsägningen och frågade vad som händer med barnen så svarade de; ”Vi vet inte. Vi har bara ansvar för byggnaden”. Och när vi kontaktar barn- och utbildningsnämnden får vi svaret att det är inte dom som har sagt upp avtalet, säger Outio Kruuka.

 Inger Haupt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer