– Det beror på hur kallt det blir, så kanske, säger Henrik Fagervall som inte vågar lova att isbanan i Luleå öppnar innan jul. Foto: Anders Hjertström/SVT

Osäkert om populära isbanan i Luleå kan öppna till jul

Uppdaterad
Publicerad

Än är isarna inte tillräckligt tjocka för att öppna den så populära isbanan i Luleå.

– För att underhålla isen krävs det minst 15 centimeter så att vi kan använda fyrhjulingar för att ploga, säger Andreas Fagervall, ansvarig för isbanan.

Banan är varje vinter ett välbesökt stråk för såväl fotgängare som skridskoåkare och andra färdmedel. Den sträcker sig mellan Södra och Norra hamn och ut till grillplatsmeckat på Gråsjälören.

Det är inte bara Luleåbor som använder isen utan även många turister, och det går att låna sparkar vid någon av parkeringarna runt isbanan.

Osäkert om den är klar till jul

Förra året kunde isvägen öppnas i anslutning till jul men i skrivande stund är det osäkert om man mäktar med det i år.

– Det beror på hur kallt det blir, så kanske. Det betyder mycket och särskilt nu under coronan är det bra för folk att komma ut och röra på sig, säger Fagervall.

Direktsänd tävling planerad i februari

I flera år har holländare arrangerat skridskotävlingar på isbanan. Ett stort arrangemang som direktsänts i TV i Holland. Och som det ser ut nu blir det tävlingar igen i mitten av februari nästa år.

– Dom siktar på att komma om det nu inte blir stopp från kommunens sida. Det är en populär tävling och en fördel för Luleå, säger Andreas Fagervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.