Följ med Maria Johansson Ebermark när hon delar ut post i ett vintrigt Pajala. Foto: Lantbrevbäraren Maria har Sveriges längsta posttur

Lantbrevbäraren Maria har Sveriges längsta posttur

Uppdaterad
Publicerad

Maria Johansson Ebermark är brevbärare i Pajala. Hon har Sveriges längsta posttur – en tur på närmare 300 kilometer

I Pajala har fyra lantbrevbärare Sveriges längsta färdväg och största området att dela ut post.

– Det bästa med jobbet är att folk är jätteglada när man kommer. Det är dagens höjdpunkt för många, säger Maria Johansson Ebermark, brevbärare på Postnord i Pajala.

”Man har möjlighet att sitta och tänka”

Postturen är närmare 300 kilometer och tar 5-6 timmar att köra beroende på vädret och antalet utlämningsställen som Kihlanki, Pissiniemi, Kitkiöjärvi, Muodoslombolo och slutligen ändstationen Muoniovaara.

– Det är ju ensamt, men man har tid att planera semester och allt möjligt. Man har möjlighet att sitta och tänka.

Hon är också noga med att alltid vara utvilad och ha mobiltelefonen i närheten om något skulle hända.

– Men det kan ju vara så att det inte finns täckning är det ju inte så roligt. Det räcker med att få punktering när det är 30 grader kallt. Det är inga människor efter vägen då, säger hon.

150 hushåll längs sträckan

På lanthandeln i Muodoslompolo är man mån om att Marias runda ska vara kvar. Längs sträckan på 30 mil finns bara 150 hushåll.

– Jag brukar fråga när vi har möte en gång per år; är det risk att den här turen försvinner? Om det skulle vara så är det risk att den här byn försvinner, säger Susanne Svennemyr, på lanthandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.