Det svenskregistrerade fraktflygplanet var på väg från Oslo till Tromsö. Bilden togs i somras i Tromsö där planet har sin bas. Foto: Kim Ruben Fjellstad

Saknat postflyg hittat på svensk mark

Ett postflyg med två personer ombord har störtat i Sverige. Planet skickade SOS-signaler strax efter midnatt och några timmar senare kom beskedet att en haveriplats påträffats i de svenska fjällen.

– Det var tydligt att det handlade om ett haveri, ett ganska kraftigt haveri, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid svenska Sjöfartsverket, till SVT Nyheter.

Efter den första inspektionen av nedslagsplatsen från luften står det klart att planet har slagits sönder helt i en våldsam krasch.

– Det är en väldigt tydlig nedslagsplats. Totaldiametern är cirka 50 meter och det är inga stora delar utan bara små fragment kvar av flygplanet, säger Daniel Lindblad till TT.

– Det finns inga tecken på att maskinen har kanat längs backen. Det verkar som att den har gått rakt ner i backen och kraschat, säger en poliskälla till SVT nyheter Norrbotten.

Ägs av svenskt bolag

Planet är postflygplan av modellen Canadair CRJ 200 och ägdes av det av det svenska bolaget West Atlantic. Det hittades av ett norskt F16-plan, som kommit för att bistå den svenska flygräddningen, på marken mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen.

Enligt Daniel Lindblad befann sig två personer ombord på planet. Enligt ett pressmeddelande från flygbolaget är de saknade personerna av utomnordisk härkomst, 34 och 42 år gamla. Anhöriga har underrättats.

Under en presskonferens bekräftar flygbolaget informationen, piloten ska ha varit mycket erfaren, med 2050 flygtimmar i flygplanstypen. Även styrman ska ha varit erfaren, men 900 flygtimmar.

Kort mayday

Det var vid 01-tiden under natten som det stod klart att en allvarlig olycka skett. Planet var på väg från norska Gardemoen till Tromsø. 00:26 kom nödropet från planet, då befann det sig över svenskt territorium, och 03:10 lokaliserades planet av ett norskt militärflygplan. Fjällräddningen är på väg till platsen.

– Men de sände mayday mycket kort, sedan försvann planet från vår radar, säger Lindblad.

Därför har man ännu inte någon teori om vad som orsakat olyckan.

– Det var inga svåra väderförhållanden.

Polis på väg till platsen

Enligt Maria Jakobsson, pressinformatör på norrbottenspolisen, har polisen bokat alla helikoptrar som finns tillgängliga i närheten för att ta sig ut till området. En insatschef har utsetts som kommer att leda arbetet på plats.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet