”Vi har inte kunnat plocka någon potatis alls”, säger Markus Levander. Foto: SVT

Potatisen drunknar på potatisfälten

Uppdaterad
Publicerad

Regn och rusk gör att potatisodlare i Piteå inte kommer ut på fälten för att ta upp sin potatis. Istället drunknar den i vatten.

– Det känns oroligt att vi inte kan skörda det som vi satt i backen, säger Markus Levander, Böle Potatis.

På Böle potatis står produktionen stilla. Något den gjort i två veckor nu. Allt regn har gjort att potatisen drunknar på de leriga fälten eftersom de inte kommer ut med traktorn för att kunna plocka upp den.

– Det är besvärligt. Vi har inte kunnat plocka någon potatis alls, säger Markus Levander, Böle potatis.

Potatisen ruttnar bort

Inte heller den kalla sommaren har hjälpt till. Totalt sett räknar han med en 20 procent lägre skörd på grund av det. Och nu finns det ännu ett problem, regnet. I svackorna står potatisen i vatten i flera dagar och drunknar. Den potatisen ruttnar och måste lämnas. Det gör att skörden som redan innan minskade, blir ännu mindre.

– I fjol var vi klar vid den här tiden. Nu har vi bara hunnit skörda hälften av arealen, säger han.

LÄS ÄVEN: Regnovädret – en katastrof för odlarna

Maskinerna kör fast

Böle Potatis är ett familjeföretag som försörjer sig på sin potatis, och mindre potatis innebär mindre pengar. Men eftersom maskinerna kör fast på de vattenfyllda potatisfälten finns det inget att göra i nuläget än att hoppas på bättre väder.

– Det ligger frisk fin potatis i jorden men vi kommer inte ut så att vi kan skörda den, det är det största problemet just nu, säger Markus Levander.

Södra Norrbotten värst drabbat

Enligt LRF Norrbotten är det just området kring Piteå och de södra delarna av Norrbotten som drabbats värst medan Tornedalen och kusten klarat sig bättre.

– Det är väldigt problematiskt för många odlare. Först en sen sommar och nu väldigt mycket regn gör att marken inte bär maskinerna. I värsta fall får de inte upp potatisen alls, säger Jenny Karlsson, vice ordförande i LRF Norrbotten.

Vad får det här för konsekvenser för odlarna?

– Ja, det är ju nu det ska ske, får man inte upp potatisen innebär det såklart en ekonomisk förlust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.