539 personer röstade för att fortsätta driva gymnasium på Hornavanskolan i Arjeplog. Totalt deltog 949 personer i folkomröstningen under söndagen. Foto: SVT

Preliminärt resultat efter folkomröstningen visar: Arjeplog vill ha kvar gymnasiet på Hornavanskolan

Uppdaterad
Publicerad

57 procent av de som röstade i folkomröstningen i Arjeplog vill behålla gymnasieskolan på orten, det visar preliminära resultat under söndag kväll. Totalt röstade 949 personer.

Arjeplog har för första gången gått till val i en folkomröstning. Kommuninvånarna tog under söndagen ställning till gymnasieskolans framtid

Totalt röstade 949 personer i folkomröstningen, enligt preliminära uppgifter till SVT Norrbotten vid 20-tiden.

– Det motsvarar 42,1 procent av alla röstberättigade. Vi har haft ett ett stabilt flöde av personer som röstat. Valdeltagandet är högre än vad vi trott från början men det är inte lika högt som vid ett vanligt riksdagsval, säger valsamordnaren Eric Karlsson.

366 personer röstade för ett fjärrgymnasium, 39 procent av de som röstade. 539 personer röstade för att fortsätta driva gymnasium på Hornavanskolan, 57 procent av de som röstade.

43 stycken tog inte ställning, totalt fyra procent av de som röstade.

Tre alternativ på valsedlarna

Tre alternativ fanns att tillgå på valsedlarna.

• Ja till att vi verkar för att starta ett fjärrgymnasium med både yrkes- och studieförberedande program i Arjeplog.

• Ja till att vi ska driva Hornavanskolan, detta kan komma att finansieras med neddragningar i andra verksamheter i första hand och i andra hand en skattehöjning.

• Jag tar inte ställning i frågan.

Kommunala folkomröstningar

Folkomröstningar kan hållas i en kommun eller region, en så kallad kommunal folkomröstning. Sådana folkomröstningar är alltid rådgivande och det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.

Källa: Valmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.