Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fjällvandrare på båten i Ritsem.

Premiärtur för turistbåten från Ritsem med nya ägaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Svenska turistföreningen (STF) körde sin sista tur över Áhkájávrre från Ritsem förra sommaren, beslutade renägaren Jakob Nygård sig för att ta över verksamheten.

– När vi åkte här förra året hörde vi att den skulle läggas ner så vi blev lite oroliga faktiskt och visste inte riktigt hur det skulle fortsätta, säger Karin Friberg från Västerås på väg till Sarek på en veckas vandring.

Hon fortsätter:

– Det är klart att det ska gå en båt här över vattnet, inte bara flyg.

Ny ägare tar över rodret

Båten MS Storlule har transporterat lokalbefolkning och turister över Áhkájávrre sedan 1966 i Svenska turistföreningens regi men förra sommaren var den sista. Båten har legat på land hela sommaren men i måndags fick nya ägaren, kaptenen och renägaren Jakob Nygård från Sirges köra premiärturen. Även om det inte var så mycket passagerare första dan är nya ägarens förhoppning att båten framåt ska gå med lite vinst och kanske ge några arbetstillfällen under sommaren.

– Min morfars bror har ju kört den här båten flera decennium, han förolyckades för 45 år sen och då slutade han köra naturligtvis, cirkeln är som sluten. Alla som är född efter 50-talet har ju sett den här siluetten varenda sommar så det skulle kännas tomt om den inte kör på Áhkájávrre och då tänkte jag att om ingen annan intresserar sig så måste jag undersöka förutsättningarna, säger Jakob Nygård.

Slutade med båttrafik för flera år sedan

Svenska turistföreningen har för flera år sedan beslutat att minska på sin båttrafik eftersom det kräver en hel del och inte ingår i turistföreningens kärnverksamhet som är att driva turiststationer, stugor och andra boendeformer.

– Det här påkallade vi för tre-fyra år sen och det var viktigt för svenska turistföreningen att få en lokal aktör som kunde se till att båttrafiken fortsatt finns och nu gör det det och det är vi glada för som ett bra resealternativ, säger Niklas Winbom, STF fjällchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet