Victor Andersson från Rosvik som också stred under första världskriget och dog först på 1950-talet.

Rosviksbon Victor flydde kriget – blev indragen i striderna ändå

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det prick 100 år sedan första världskriget tog slut och runt om i världen uppmärksammades dagen. De stora världsledarna Trump, Putin och Merkel var i Frankrike medan SVT Norrbotten åkte till Rosvik för att träffa historikern och författaren Lars Gyllenhaal.

När vi kommer hem till Gyllenhaal sitter han och följer de internationella samtalen via Twitter och andra sajter på internet. Vid ett tillfälle kommer en trumpet upp på skärmen.

– Det var ju lite häftigt. De har hittat just den trumpet som användes för 100 år sedan för att signalera krigsslutet. Så ska de använda den nu igen. Det var ju lite coolt, säger Lars Gyllenhaal, historiker och författare.

I hans senaste bok berättade Gyllenhaal om Ernst Bergkvist från Harads. Bergkvist stred för Amerika under första världskriget och blev senare senator i sitt nya hemland.

Ännu en norrbottning stred för USA

Men efter boken har han fått tips om ytterligare en norrbottning som stred för Amerika under första världskriget. Den här gången en person som kom från samma by som han själv bor i – Victor Andersson från Rosvik.

– Han var alltså både född och uppvuxen här i Rosvik. Han gjorde värnplikten här i Norrbotten, säger Lars Gyllenhaal.

– Och jag har fått höra av hans närmaste släktingar att han var rädd för ett krig mellan Sverige och Norge, och det var ett skäl för honom att emigrera till Amerika. Men så hamnade han i första världskriget ...  så det var väl en sorts ödets ironi i att han hamnade ur askan i elden.

Victor Andersson överlevde kriget och dog först på 50-talet. Lars Gyllenhaal visar en bild tagen i en fransk fotoateljé för 100 år sedan då kriget var slut. Bakgrunden är målad och han har lindade vader.

”Svenskar var absolut med i kriget”

Historikern och författaren Lars Gyllenhaals uppgifter om att cirka 20 000 svenskfödda stred i första världskriget backas nu upp av andra historiker. Han säger att om man ser till allmän statistik så stupade cirka 600 av dem.

– Om man säger att Sverige inte var med i första världskriget så är det en sanning med modifikation. Okej, staten Sverige var inte med, men svenskar var absolut med i första världskriget. Även från Norrbotten, säger Lars Gyllenhaal.

”Nu börjar det ringa!”

På Lars Gyllenhaals skrivbord står en laptop med sändningar från triumfbågen i Paris.

– Nu börjar det ringa! säger historikern och författaren Lars Gyllenhaal och skruvar upp ljudet. Hör det är klockringningen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.