Pridefestival i Kiruna i helgen

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade Sveriges nordligaste Pridefestival. En festival för alla i kärlekens tecken.

I år firar Kiruna Pride femårsjubileum genom att finnas på festivalområdet under hela helgen.

Som vanligt startade Kiruna Pride sin parad i samband med Kirunafestivalens invigning, nytt för i år är att de kommer att närvara under hela helgen, bland annat har man ett regnbågstält på Kirunafestivalen under torsdag, fredag och lördag.

– Mitt på området slår vi upp ett stort regnbågstält som vi tillsammans med våra besökare kommer att fylla med allt från karaoke, sällskapspel, poesikavalkad, gigantiska såpbubblor till hbtq-quiz med fina priser.

Kom precis så som du är och fira kärleken och Kirunafestivalen tillsammans med oss, säger Jimmy Johansson ordförande för Kiruna Pride.

Gemensam historia

Kiruna Pride och Kirunafestivalen har en gemensam historia enligt Jimmy Johansson.

– Redan när Kiruna hade sin allra första Pridefestival 2015 påbörjade vi våra första stapplande steg mot ett långvarigt och hjärtligt samarbete med Kirunafestivalen. Allting började med att vi fick plats under deras invigningsdag. Där vår Prideparad och festival avslutades tog Kirunafestivalen över stafettpinnen och kickade igång sin festivalhelg. 2019 har vi till stor glädje utökat vårt samarbete.  I år kommer Kirunafestivalen bada i ett extra stort skimmer av regnbågens färger.

Han hoppas och tror att Kiruna Pride i samarbete med Kirunafestivalen har haft betydelse och påverkat att Kirunaborna vågar vara den man är.

– Det betyder att fler kan komma ut som hbtq- personer, hbtq-personer har inte haft den möjligheten att vara synliga tidigare tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.