Priser på fritidshus stiger i norr

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på fritidshus stiger långsamt. Med det gäller inte de nordligaste delarna av landet. I Norrbotten är priserna nu 31 procent högre än för fem år sedan.

Bland de län som också haft kraftigt stigande priser finns Västerbotten, Dalarna och Gävleborg medan de största nedgångarna noteras i Jönköping och Kronoberg, enligt färsk statistik från mäklarkedjan Fastighetsbyrån.

-En anledning till att priserna ökar i Norrlandslänen kan vara att de startar från en relativt låg nivå i kombination med att allt fler upptäcker att attraktiva fritidshus kan köpas för en relativt billig penning i vissa områden, säger Lars-Erik Nykvist, vd vid Fastighetsbyrån.

Flest fritidshus säljs, enligt Fastighetsbyrån, i Norrtälje. Snittpriset på nära 1,4 miljoner kronor är en uppgång med fyra procent jämfört med för fem år sedan. Det är en procentenhet mer än för landet i stort.

Största kommunala prisökningen finns i Robertsfors i Västerbotten där snittpriset stigit med 129 procent.

-I jämförelse med villor och bostadsrätter har prisökningen på fritidshus varit ganska blygsam. Med stigande priser och tuffare finansieringskrav tvingas folk allt mer välja mellan permanentboende och fritidshus. Det är en utveckling som vi nog kan räkna med håller i sig, säger Lars-Erik Nykvist.

Fakta: Så har priserna på fritidshus rört sig

Län, störst ökning på fem år:

Norrbotten 31 procent, Västerbotten 26, Dalarna 18, Gävleborg 18, Värmland 10.

Störst minskning:  Jönköping -18 procent, Kronoberg -15, Örebro -12, Skåne -10, Kalmar -8.

Kommuner, störst ökning: Robertsfors 129 procent, Sigtuna 101, Lidköping 95, Orsa 86, Mariestad 62.Störst minskning: Oskarshamn -45 procent, Munkedal -38, Nässjö -35, Örkelljunga -34, Askersund -30.

Fotnot: Kommuner som haft färre än tio försäljningar under mätperioderna är borttagna.

Källa: Fastighetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.