Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om hur det nu blir dyrare för kommunerna att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Foto: Filip Hanun/SVT

Priset för mäns våld väntas öka – så reagerar man i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu är kostnaderna för kommunerna stora till följd av mäns våld i nära relationer. Nästa år väntas de bli ännu dyrare enligt socialnämndens ordförande i Kalix efter en ny lag om skyddade boenden.

Kalix kommun har utrett hur mycket mäns våld i nära relationer kostar kommunen och det motsvarar driften av det nya äldreboendet.

– Det är stora kostnader och det är besvärligt men lidandet är värre, säger socialnämndens ordförande Inga-Lis Samuelsson (C).

Mäns våld mot kvinnor

Kritiken mot regeringen

Nästa år väntas kostnaderna bli ännu högre till följd av nya lagen som tvingar flera skyddade boenden att stänga.

Socialnämndens ordförande i Kalix är kritisk till att regeringen inte skjuter till extra pengar till kommunerna, till följd av den nya lagen.

– De fattar lagar men ger oss inte pengar att genomföra dem, säger Samuelsson.

Kommunpolitikern menar också att utsatta kvinnor kommer behöva söka skydd utanför Norrbotten, vilket du hör mer om i klippet ovan.

SÅ SER DEN NYA LAGSTIFTNINGEN KRING SKYDDADE BOENDEN UT

• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.

• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.

• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.

• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.

• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.

• Kommuner och regioner som i egen regi bedriver skyddande boenden ska anmäla detta till myndigheten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet