”Kalixlöjrom är ett prestigefyllt livsmedel” Foto: Janerik Henriksson/TT

Priset på Kalix löjrom väntas skjuta i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Priset på Kalix löjrom väntas skjuta i höjden i och med ett infört fisketak på siklöjan. Yrkesfiskarna vill nu se en jakt på storkonsumenten vikaresälen. -Risken är ju att det försvinner från marknaden om sälarna tillåts härja som de vill, säger Teija Aho på Sveriges fiskares producentorganisation.

Maximalt 700 ton siklöja, som bär på löjrommen, får fångas denna säsong. Det är första gången som det införs ett tak på siklöjefisket, enligt Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

– Vi väljer att stoppa fisket vid detta tak, så att vi ligger i linje med en viss nivå som vi anser är hållbar, säger Martin Karlsson, utredare på Havs enhet för fiskereglering.

Beslutet är fattat i samråd med fiskets organisationer i Norrbotten och tar utgångspunkt i biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Yrkesfiskarna tycker att det införda taket är okej, men anser att vikaresälen ska ses som det stora hotet mot siklöjebeståndet.

”Samma status som champagne”

– Det är väldigt fel att sälen tillåts förstöra själva varumärket Kalix löjrom, säger Teija Aho, styrelseledamot i Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO), och fortsätter:

– Risken är ju att det försvinner från marknaden om sälarna tillåts härja som de vill. Kalix löjrom är ett väldigt prestigefullt livsmedel som har samma status som champagne och parmaskinka.

Kalix löjrom är ett av få svenska livsmedel som bär en så kallad skyddad ursprungsmärkning, EU:s starkaste livsmedelsskydd. De guldskimrande romkornen kan kosta över 400 kronor per hekto ute i butikerna, men priset kan nu komma att stiga än mer.

– Den minskade rommängden kommer nog att leda till en förlust ekonomiskt för fiskarna. För priset är ju redan väldigt högt och jag tror inte att det går att pressa upp det alltför mycket mer, säger Aho.

Årets 700 ton siklöja väntas ge runt 35 ton Kalix löjrom. Betydligt mindre än under rekordåren 2014–2016 då fiskarna landade 1 457–1 550 ton siklöja per år.

– Vi har även vidtagit egna åtgärder och kommer att påbörja fisket en vecka senare än normalt. Så man får vänta en vecka längre på Kalix löjrom i år, säger Teija Aho.

Vill se licensjakt

Regeringen öppnade i somras upp för licensjakt på gråsälen. Nu vill SFPO och Norrbottens kustfiskares producentorganisation – den andra intresseorganisationen som samverkar med Hav kring siklöjefisket – se en licensjakt även på vikaresälen. Arten uppskattas ha femdubblats i Bottenviken åren 1990–2017, enligt SLU.

– Vi är väldigt överens med Hav om att titta på den frågan. Det ska tas upp när fisket är avslutat för säsongen, säger Teija Aho.

Enligt Aho står sälen för 75–85 procent av uttaget av siklöjebeståndet per år, men Martin Karlsson på Hav framhåller att det är svårt att fastslå exakt hur mycket av fisken vikaresälen äter.

– Vikaresälen en stor konsument, men hur stor den är får man fortsätta att nysta i, säger han.

Fakta: Kalix löjrom

Visa

Siklöjan är en liten laxfisk som kan bli upp till 30 centimeter lång. En honlöja väger cirka 20–30 gram och bär cirka 3–5 gram rom. Storleken på äggen varierar under fiskeperioden och blir större mot slutet.

Siklöja finns i sött och bräckt vatten i Nordeuropa, i södra Sverige och östra Norrland. Den lever huvudsakligen i sjöar men trivs i Bottenvikens bräckta vatten.

Endast rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix löjrom.

År 2010 tilldelades Kalix löjrom en så kallad skyddad ursprungsbeteckning som är EU:s starkaste livsmedelsskydd.

Årets fiske i Bottenviken, som i huvudsak sker med trålare, startar den 29 september och pågår till och med den 31 oktober, eller till dess att fiskarna har nått taket om 700 ton. Då stoppar Havs- och vattenmyndigheten fisket.

Källa: Nationalencyklopedin, Norrbottens kustfiskares producentorganisation, Havs- och vattenmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer