Privata båtplatser ökar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kommer att fortsätta hävda att båtplatserna i Luleå ska ägas och skötas av privata föreningar, trots att båtintresset är så stort och trots att staden vill marknadsföra sig som en sjöstad.

På Svartöbrinken i Luleå är en ny båthamn med 25 platser just klar och kritiken mot kommunens brist på stöd är stark.

309 personer står just nu i kö för att få en båtplats i Södra hamn i Luleå och det är kö i alla de andra småbåtshamnarna också – precis som det har varit under många år i Sjöstaden Luleå. Nu tar bostadsrättsföreningen på Svartöbrinken saken i egna händer och har byggt en hamn för en miljon kronor. Staffan Hellman som lett arbetet med hamnen gör det utifrån sitt eget stora båtintresse:

-Vi flyttade tillbaka från Stockholm för tre år sedan och det var omöjligt att få en båtplats. Då beslutade jag mig för att söka bygglov för den här hamnen.

Ingen hjälp av kommunen

Under dessa tre år har Hellman och bostadsrättsföreningen Svartöbrinken fått kämpa mot bestämmelser och myndigheter för att hamnen skulle bli verklighet och Hellman saknar stöd från kommunen.

-Ja man kanske tycker att vi hade kunnat få ekonomiskt stöd men det har vi absolut inte fått, säger Hellman

Luleå kommun kommer, enligt fritidschefen Helén Wiklund-Wårell inte att byta strategi. Hamnarna ska vara privata tycker hon.

-Jag tycker vi har ett delat ansvar. De som har intresset för båtlivet ska driva hamnarna och kommunen ska hjälpa till med att skapa ytor, säger Viklund Wårell.

Hellman på Svartöbrinken är ändå nöjd med att hamnen är klar för invigning på fredag

-Det är som alltid när man gjort något att det känns bra att det gick. Nu har fem stycken till i föreningen skaffat båt och vi har tagit vår del av ansvaret och skapat 25 nya båtplatser i Luleå, avslutar Staffan Hellman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.