I dag har över 609 000 personer i Sverige en privat sjukvårdsförsäkring. Det är en ökning med drygt 19 000 från föregående kvartal, visar Svensk försäkrings senaste kvartalsstatistik.
De allra flesta, 73 procent, har fått sina sjukvårdsförsäkringar betalda av arbetsgivaren. De kan tecknas som en del i ett paket med olika försäkringar eller som en separat sjukvårdsförsäkring till de anställda. Men det blir även vanligare att fackförbund inom olika yrkesområden erbjuder en gruppförsäkring till sina medlemmar.
-Samtliga tre kategorier ökar, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk försäkring.
Sedan år 2000 har antalet privata sjukvårdsförsäkringar sexdubblats och ökat med i genomsnitt 14 procent varje år.
Privatförsäkrade patienter hamnar inte på offentligt finansierade sjukhus för vård utan går till privata mottagningar.
Snabbare vård
-Den största skillnaden är att den privata försäkringen ger snabbare tillgång till specialistvård. När det gäller den första vårdkontakten är primärvården numera oftast lika snabb som den privata, men det är steget sedan till specialistvården som det skiljer, säger Kristina Ström Olsson.
Flera TCO- och Saco-anslutna förbund erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar till medlemmarna. Ett är Lärarförbundet.
-Tidigare hade bara de bättre bemedlade råd med en privat sjukvårdsförsäkring. Vi har förhandlat fram ett ekonomiskt konkurrenskraftigt alternativ som ger möjligheten till flera, säger Sören Holm, kanslichef på Lärarförbundet.
Att de därmed är med och bidrar till en utveckling där vissa i samhället får vård snabbare än andra, håller Sören Holm inte med om.
Ett alternativ
-Det är precis tvärtom, vi har skapat ett alternativ för dem som tidigare inte hade råd.
Ett annat exempel är Unionen, som har en privat sjukvårdsförsäkring för medlemmar som egenföretagare.
-De behöver det bäst av våra medlemmar. En liten verksamhet kan stå och falla med att ägaren blir sjuk, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Unionen.
Katarina Melvinger/TT