Protester mötte skolpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fick skolpolitikerna i Kiruna ta del av utredningen som bland annat föreslår nedläggning av skolorna i två byar. Men redan innan mötet uppvaktades de av elever, lärare och föräldrar från Övre Soppero.

De hade rest långt för att protestera mot förslaget att lägga ned deras skola. En av dem hade rest extra långt.

Emma Laila Sevä bor i byn Viikusjärvi och har redan i dag nästan fem mil enkel väg till skolan i Övre Soppero. Om hon måste åka till Karesuando i stället blir det 20 milj i buss varje dag.

Kirunaskolor kan läggas ner

– Jag vill inte att skolan ska stängas. Jag får för långt att åka och då har jag inte tid med något annat, säger hon.

”Det är barnmisshandel”

Anna Blind är både lärare och förälder i Övre Soppero och hon anser att politikerna måste ta hänsyn till de långa avstånden i Kirunas östra kommundel och att utredningen inte ger en fullständig bild av läget. Bland annat kommer inte Emma Laila Seväs situation fram.

– Den som läser utredningen tror att upptagningsområdet bara är Soppero by, vilket inte stämmer. Om Soppero skola läggs ned... det är barnmisshandel, säger hon.

”Det är inte låst”

Det är politikerna i kultur- och utbildningsnämnden som ska ta det omvälvande beslutet om en ny skolstruktur som kommer att beröra Kirunas samtliga skolor. Och det redan den 21 maj, vilket är för nära i tid, anser delar av oppositionen.

– Man har satt en remisstid för synpunkter fram till den 17 maj, vilket gör att vi har fyra dagar på oss att processa och ta del av de sista inkomna synpunkterna. Det är inte seriöst, säger Annica Henelund (C).

Nämndens ordförande Roger Suup (S) svarar:

– Vi har en remisstid på en månad, sedan får vi naturligtvis överväga om vi inte har hunnit gå i genom eller bearbeta remissynpunkterna till majnämnden. Det är inte låst att det måste tas ett beslut då och vi är öppna och flexibla för en senare tidpunkt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet