Protestkonst visas i Boden

Publicerad

Rysk protestkonst från 1970-tal fram till idag visas på Havremagasinet i Boden med start på lördag. Och att vara samhällskritisk i sin konst är förenat med risker.

Den ryska staten vill inte ha den konst som nu ställs ut på Havremagasinet i Boden. Man vill ha patriotisk konst. Ilya Falkovski är en av dom som fått erfara vad det betyder. I Havremagasinet kan publiken med start lördag bland annat se hans iscensättning av hur polis slog till och beslagtog hans konst.

– Jag hade mardrömmar efter gripandet, säger Ilya Falkovsky, som beskriver polisens handlande som om den var hämtad ur en scen från en Hollywoodfilm.

Anklagad för extremism

Ilya Falkovsky har anklagats för extremism och tillbringat en tid i exil i Kina. Efter polisens tillslag skrev han en bok om just extremism. Men nu är den föremål för rättsliga åtgärder från dom ryska myndigheternas sida. Men att ge upp sitt konstnärsskap är han inte beredd att göra.

– Jag ska fortsätta som konstnär men jag måste hitta olika kanaler för att nå fram till min publik, antingen via internet eller via gatukonst som graffiti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.