Många provar i butik men köper inte varan där. Foto: SVT

Provar i butik – köper på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Att känna på varor eller prova kläder i butik för att sedan handla samma vara billigare på nätet har enligt handeln blivit allt vanligare. Och nu tror handlare att man som konsument kan få betala en avgift för att prova kläder i butikerna.

– Det har eskalerat mer och mer. Sedan är det fortfarande ingenting man ska säga är ett jättestort problem, men det är ett problem som kommer, säger Berndt Jansson, ordförande i Luleå köpmannaförening.

”Tror det är jättevanligt”

Det är svårt att kvantifiera hur vanligt fenomenet är – att folk provar kläder och skor i butik för att sedan handla samma varor på nätet, men enligt de handlare som SVT Nyheter Norrbotten varit i kontakt med blir det alltså allt vanligare.

Och det är en uppfattning som flera konsumenter delar.

– Jag tror att det är jättevanligt. Just för att det är lätt att hitta samma produkt till ett annat pris på nätet, så jag tror det är lite så folk gör faktiskt, säger luleåbon Hedda Häggstål.

Eetu Rantanen från Uleåborg, Finland, handlar inte ofta själv på internet, men tror att det är vanligt att fönstershoppa i butiker först när det gäller vissa varor.

– Om man köper ganska dyra saker kan man gå där i butiken och ha den i handen. Sedan går man hem och kollar nätet och märker att det är mycket billigare och köper hellre därifrån.

Tror på förändring i framtiden

Berndt Jansson är övertygad om att det ändrade beteendet bland konsumenterna kommer leda till förändringar i butikerna.

– Jag tror att väldigt många butiker i framtiden kommer ändra så att om man vill pröva gymnastikskor och sådana saker så kommer man säkert få betala en summa pengar för det, som sedan dras av om man köper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.