• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Talgas målsättning är en total produktion av 100 000 ton anodmaterial per år. Foto: SVT/Arkiv

Provbrytning av grafit nära Vittangi

Publicerad

Talga Group, tillverkare av batterianoder, ska påbörja en ny provbrytning av grafit nära Vittangi i Kiruna kommun.

Projektet startar i september och enligt planen ska 25 000 ton grafit utvinnas under provbrytningen.

De nya provbrytningarna ska ske i Niska som ligger i nära anslutning Nunasvaara där Talga genomförde provbrytningar under 2015-2016. Redan den 13 september börjar det nya provbrytningsprogrammet som ska pågå i flera faser  under tre år.

Planerna för grafitutvinningen har växt i takt med att Talga har kartlagt fler fyndigheter i Vittangiområdet.

Testas av fordonsindustrin

– Vi trodde att vi hade upptäckt den bästa grafiten i världen i Nunasvaara. Nu har vi tydliga indikationer på att grafiten i Niska är ännu bättre, säger Cen Rolfsson, presschef vid Talga.

Grafiten som utvinns vid provbrytningarna ska testas mot samarbetspartners inom fordonsindustrin och batteritillverkning. Målet är en total produktion av 100 000 ton anodmaterial per år vilket skulle göra Talga till den största anodproducenten i världen utanför Kina.

LKAB intresserade av projektet

Tidigare har SVT Norrbotten rapporterat att gruvjätten LKAB är intresserade av att stötta projektet.

– Vi ska låta Talga göra klart sin detaljerade förstudie. Sedan ska vi titta på hur projektet ser ut, vad som är möjligt och därefter eventuellt gå vidare, sa David Högnelid, vid LKAB affärsområde specialprodukter, till SVT i november förra året.

LÄS OCH SE MER HÄR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet