Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Gruvprotest stoppar provbrytning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lyckades ett mindre antal tillresta demonstranter stoppa det prospekteringsarbete som just nu pågår i Kallak utanför Jokkmokk.

För att hindra maskinerna som just nu provbryter malm i området satte sig en handfull demonstranter på fordonens larvfötter.

I Kallak fem mil västerut från Jokkmokk finns en av Sveriges största malmfyndigheter som mutats in av det engelska företaget Beowolf mining som just nu undersöker möjligheterna att öppna ett dagbrott i området.

Flera av demonstranterna har även deltagit i protesterna på Gotland mot kalkbrottet i Ojnareskogen och de är emot hela gruvboomen som de menar utarmar den biologiska mångfalden.

– Det spelar ingen roll att det inte är på min bakgård jag tycker den här frågan är viktig här som överallt annars, säger Malin Norrby som är en av de demonstrater som rest till platsen.

Polisen ska bort aktivisterna

-Vi har folk där nu som ska göra ett ingripande för att ta bort de fyra aktivisterna för att arbetet ska kunna fortsätta. De håller på att jobba med det nu, säger Stefan Källström, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Norrbotten.

-Aktivisterna ska transporteras till Jokkmokk för förhör och delges misstanke om brott. Förmodligen släpps de sedan, det blir nog inget frihetsberövande för dem utöver det, säger han.

Rykten har nått polisen om att ytterligare aktioner mot gruvplanerna planeras till helgen.

-Så vi får väl ta höjd personalmässigt för det, säger Stefan Källström.

Bolaget avvaktar

Det är det brittiska bolaget Beowulf minings svenska dotterbolag Jokkmokk Iron som förbereder provbrytning av järnmalm mellan Jokkmokk och Kvikkjok.

Förberedelserna för provbrytning har redan pågått en tid. Bland annat har skog fällts och grävningsarbeten har utförts. Syftet är att komma ned till berggrunden med dess innehåll av magnetit, en järnhaltig mineral.

-Sedan måste vi spränga några gropar för att komma åt att provbryta, säger Jan-Ola Larsson, styrelseledamot i Beowulf mining och dotterbolagets chefsgeolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet