Dykare i sjön Ala Lombolo i Kiruna Foto: SVT/Arkiv

Provsanering av sjö i Kiruna skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

I sommar var det tänkt att provsanering av den förorenade sjön Ala Lombolo i Kiruna skulle genomföras. Men det arbetet skjuts fram ett år och när den riktiga saneringen ska genomföras är inte klart.

Ala Lombolo ligger relativt nära bebyggelse och i direkt anslutning till ett friluftsområde i Kiruna. Men innehållet i sjön har varit en dödlig cocktail bestående av dumpad luftvärnsammunition och minst 200 kilo kvicksilver.

Ammunitionen bärgades av Försvarsmakten under somrarna 2013 och 2014 och kvar är alltså kvicksilvret som är bundet i bottensedimentet.

Sanering av Ala Lombolo

Inte överens

En provmuddring av mindre delar av sjön skulle ha genomförts i sommar, men på grund av att Sveriges geologiska undersökning och LKAB inte har kommit överens om formuleringar i avtalet om hur arbetet ska fördelas flyttas projektet framåt i tiden.

– Det avtalet är vi nu eniga om och är i cirkulation för påskrift. Generaldirektören för SGU har skrivit på och nu är det ivägskickat till LKAB, säger Björn Lindbom, projektledare vid SGU till SR P4 Norrbotten.

Provmuddring

SGU ska se till att alla miljötillstånd finns på plats medan LKAB ska hitta entreprenörer som ska genomföra själva arbetet.

Provmuddringen ska därmed genomföras nästa sommar, men när när den riktiga muddringen kan komma att ske kan Björn Lindbom inte säga. Tidigare var det planerat till tidigast 2019-2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sanering av Ala Lombolo

Mer i ämnet