Psykisk ohälsa ökar bland unga i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i Norrbotten drabbas av psykisk ohälsa. Ökningen är störst bland flickorna. Också självmorden bland unga kvinnor i länet har ökat.

Det är framförallt unga flickor som drabbats av den ökande pyskiska ohälsan i Norrbotten. Siffror från Landstinget i Norrbotten visar att 16 procent av flickorna i årskurs ett på gymnasiet berättat att de ofta eller alltid är nedstämda. Motsvarande siffra för pojkarna är 4 procent.

Medan självmorden minskar bland befolkningen i stort gäller detta inte för unga män och kvinnor. I Norrbotten har självmorden bland unga kvinnor tvärtom ökat de senaste åren.

Psykisk ohälsa i Norrbotten

– Det här är mycket oroande siffror. Vi måste tänka om och börja jobba med våra unga innan de får problem och då krävs det både resurser, ökad kunskap och samarbete mellan flera olika aktörer. Det säger Agneta Granström, Folkhälsorådet.

Nu satsar Landstinget i Norrbotten på två pilotkommuner, Boden och Haparanda, i syfte att arbeta förebyggande.  Tillexempel kan det gälla stöd till föräldrar och olika typer av utbildning för personal som möter barn och unga.

– Det finns metoder som vi vet fungerar och dessa vill vi lära oss mer om i testkommunerna, säger Bodil Larsson, strateg på Folkhälsocentrum i landstinget.

En längre text och ett inslag kommer senare i eftermiddag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa i Norrbotten

Mer i ämnet