Pussy Riot till Boden

Uppdaterad
Publicerad

“Pussy Riot and the Cossacks” heter sommarens konstutställning som genomförs på Havremagasinet i Boden.

Utställningen kommer att visa rysk protestkonst som spänner från sots-art (socialist art) som uppstod på 70-talet av Vitaly Komar och Aleksandr Melamid till dagens Pussy Riot.  Totalt kommer ett 40-tal ryska konstnärer från fyra decennier att ställas ut. Namnet på utställningen är inspirerat från den händelse under Sotji-OS då medlemmar ur Pussy Riot blev piskade av kosacker inför en performance.

– Genom att använda sig av de metoder som Pussy Riot gör blir omgivningen omedvetet medförfattare till verket. Denna typ av konstaktioner har lång tradition i Ryssland och det kommer utställningen att visa. I just detta verk blev det extra symboliskt då kosackerna representerar de konservativa krafterna i landet och är kända för att attackera konstutställningar med de styrandes goda minne. Säger kurator Andrei Erofeev, en av Rysslands främsta konstvetare om händelsen.

Andrei Erofeev blev känd för den stora massan då han greps för utställningen ”Förbjuden konst” som han kurerade våren 2007 på Sacharovcentret. I en mycket uppmärksammad politisk rättegång dömdes Jerofeev och Sacharovcentrets chef Jurij Samodurov för att ha ”kränkt ortodoxt troendes religiösa känslor”. Idag arbetar Erofeev som frilansande curator och konstvetare i städer som Barcelona, Milano och Prag. Hans gedigna bakgrund och status i konstvärlden gör sommarens utställning i Boden till en stor händelse för hela konstsverige.

Under utställningen kommer även konstnären Nikolay Polissky att bygga upp en katapult som en homage till de ukrainare som deltog i protesterna i Kiev. Katapulterna användes på torget som i ett medeltida slagfält mellan demonstranter och militär för att slutligen brännas ner.

– Med tanke på det som utspelar sig just nu på Krimhalvön och debatten under OS i Sotji om mänskliga rättigheter känns denna utställning än mer aktuell. Den skulle helt enkelt inte gå att genomföra i Ryssland. Därför måste vi stötta denna typ av konst och fortsätta att visa den. Säger Ricky Sandberg, konsthallchef på Havremagasinet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.