en delad bild: ett finger som trycker på knappen ”Fire” och ett ansikte på en ung kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tova Gillberg vid Pyrotekniska sällskapet visa och berätta hur man kan tänka när man komponerar en fyrverkerishow. Foto: SVT

Pyroteknikern på Porsön: Så skapar du en fyrverkerishow

Uppdaterad
Publicerad

Just nu packas hundra fyrverkerieffekter av Pyrotekniska sällskapet vid LTU. Vill man se fyrverkerierna får man välja Heden vid LTU istället för Södra Hamn i Luleå på nyårsafton.

Pyrotekniska sällskapet vid Luleå tekniska universitet har tidigare varit behjälplig vid Luleå kommuns stora nyårsfyrverkeri och de har även varit i andra städer. Men i år har studenterna sitt eget nyårsfyrverkeri vid LTU.

Betalar själva

Pyroteknikerna bekostar årets fyrverkeri själva.

Det måste vara dyrt?

– Ja, det kan det vara, men det är något som vi värdesätter i utbildningssyfte, säger Tova Gillberg, och vi vill ha kvar det som nyårstradition.

Säkerheten går först

Polistillstånd är klart och just nu packas det för effekterna som ska på plats på det stora grönområdet intill universitetet i Luleå.

Det blir tio avfyrningsplatser och vakter kommer att patrullera området så att inga obehöriga tar sig in på skjutområdet.

Numera programmeras allt i en dator och vid skjuttillfället trycker man bara på en knapp.

– Man kan tända manuellt, men det är inte lika säkert, säger Alex Holmgård, vid Pyrotekniska sällskapet,.

Mejl för att varna djurägare

På Pyrotekniska sällskapets hemsida kan man skriva upp sig för att få så kallade ”hundmejl”. Då får man information om vilka tider och platser som man ska vara beredd på fyrverkerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.