Räddningstjänsten blir regeringsfråga

Uppdaterad
Publicerad

I Korpilombolo har räddningstjänsten blivit en regeringsfråga. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill att Pajala kommun ska tvingas att öka säkerheten.

Räddningstjänsten i Pajala klarar inte av att hjälpa invånarna i Korpilombolo vid bränder och olyckor, menar MSB. Nu har myndigheten vänt sig till Försvarsdepartementet och vill att regeringen ska se till att Pajala kommun ändrar sin räddningsplan.

Inte snabbt nog

Kritiken handlar om att kommunen enligt MSB:s bedömning inte har ”förutsättningar att påbörja räddningsinsatser inom godtagbar tid och genomföra dem på ett effektivt sätt” som det står i brevet till Försvarsdepartementet.

Räddningsvärn ersatte deltidsstyrka

Det var 2008 som Pajala kommun ändrade sin beredskap i Korpilombolo. Tidigare hade det funnits en deltidsstyrka med ett befäl och fyra brandmän på plats i Korpilombolo. De hade möjlighet till fem minuters tid mellan larm och utryckning.

Men deltidsstyrkan ersattes av ett räddningsvärn som inte kan garantera att finnas tillhands på samma sätt. MSB pekar också på det långa avståndet mellan Korpilombolo och närmaste hel- eller deltidsberedskap.

Har hjälpt på andra håll

Som svar på kritiken säger Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S) att systemet med räddningsvärn har fungerat bra på andra håll i kommunen, till exempel i Tärendö och Junosuando.

– Det har hjälpt i de andra kommundelarna. På de andra ställena är de nöjda med den hjälp de får med räddningsvärnet.

Bra att utreda

Ändå tycker Kurt Wennberg att det är bra om regeringen prövar frågan så att kommunen vet vad som gäller sedan, eftersom länsstyrelsen godkände den ändrade räddningsplanen som kom 2008.

– Det här får regeringen avgöra vilken av myndigheterna som har rätt, säger han.

Gruvutvecklingen styr

Han påpekar också att det är svårt just nu att fatta nya beslut om beredskapen eftersom det beror så mycket på den kommande utvecklingen i samband med gruvetableringen i kommunen.

– Det får vi se hur utvecklingen går och hur folk bosätter sig och så vidare. Det är omöjligt att se i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.