Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behövs mer åtgärder” – hör ministern om bostadsbyggandet i norra Sverige. Foto: Lars Schröder / TT/TT

Råden till ministern: Så kan bostadsbyggandet öka i norr

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet måste öka om industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten ska förverkligas. Det konstaterar utredaren Peter Larsson som lämnat över förslag på lösningar till regeringen.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), har i sin hand fått slutrapporten om samhällsbyggandet i Norrbotten och Västerbotten.

– Bostadsförsörjningen blir en förutsättning för att vi ska lyckas med klimatomställningen. Utredarens uppdrag har varit att underlätta samhällsbyggandet för de kommuner som berörs av nyindustrialiseringen och behöver växa mycket på kort tid, säger Carlson.

Industriboomen i norr

Lyfter fram gott samarbete

Utredaren Peter Larsson lyfter fram behovet av ett bra samarbete mellan de olika aktörer, som blir inblandade i bostadsbyggandet. Han ser länsstyrelserna som viktiga koordinatorer.

– Hur kan vi få en situation där man slutar pekar finger mot varandra? Hur kan vi hitta en metod så att man tydligt löser problemen som uppstår?

Konkreta förslag

Sedan tidigare finns det tre förslag från utredaren som regeringen nu ska titta närmare på:

  • Kapital till Stiftelsen Norrlandsfonden för bostadsfinansiering
  • En ny statlig kreditgaranti
  • En statlig hyresförlustgaranti

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredaren Peter Larsson om de tre konkreta förslagen. Foto: Fredrik Persson/TT

UTREDARENS UPPDRAG

Peter Larsson fick i juni 2023 i uppdrag att främja koordinering av statliga insatser som möjliggör hållbart samhällsbyggande och snabb befolkningsutveckling i Norrbottens och Västerbottens län, i den samhällsomvandling som sker med anledning av större företagsetableringar och företagsexpansioner.

Syftet med uppdraget var att underlätta för berörda kommuner att planera, bygga och förvalta hållbara och växande samhällen.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet