Radiotjänsts avgiftskontrollanter är utsatta i sitt arbete och nu kräver Arbetsmiljöverket en rad åtgärder för att deras situation ska bli tryggare. Foto: TT

Avgiftskontrollanter lever farligt – nu krävs åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänsts avgiftskontrollanter utsätts för hot och våld i sitt arbete och nu kräver Arbetsmiljöverket att riskerna förebyggs– annars väntar böter. Bland annat ska personalen nu utrustas med larm.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat att Radiotjänsts 50 avgiftskontrollanter lever farligt när de besöker folk i deras bostäder och att ledningen förhalat frågan om larmutrustning för de anställda, enligt det skyddsombud som anmält företaget till Arbetsmiljöverket.

Mer koll på de boende

Radiotjänst, med säte i Kiruna, måste nu göra en rad förebyggande åtgärder för att skydda personalen. Som en första åtgärd måste arbetsgivaren se till att avgiftskontrollanterna har fått kännedom om var kollegor tidigare har utsatts för hot eller våld, eller om en tidigare hotfull person har flyttat till en adress som kontrollanten ska besöka.

Kontrollanterna får larm

Dessutom ska alla avgiftskontrollanter utrustas med larm så att de kan få snabb hjälp vid en hotfull situation.

”Larmet ska också ha en funktion som gör det möjligt för mottagare av larmet att se var den larmande kontrollanten befinner sig geografiskt”, skriver Arbetsmiljöverket.

Under 2016 rapporterades 20 incidenter in till Radiotjänst från kontrollanter som besökt folk i deras bostäder. Fem handlade om fysiskt våld i samband med besöken, och de andra om hot.

Dubbelbemanning ibland

Bland övriga åtgärder så kräver Arbetsmiljöverket att det vid vissa tillfällen ska vara möjligt med dubbelbemanning ute på fältet och det ska finnas skriftliga instruktioner som talar om när någon inte får jobba ensam.

Senast 15 januari 2018 måste Radiotjänst ha vidtagit åtgärder, annars väntar ett vite på 200.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.