På grund av rädsla för vargattacker utfodrar flera samebyar renarna i hagar. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Rädsla för vargattacker: 15 000 renar instängda i hagar på grund av vargar

Publicerad

Flera samebyar utfodrar renarna på grund av rädslan för vargattacker. Miljontals kronor har redan utbetalats i ersättning.

Det uppger Sameradion & SVT Sápmi.

– Det tickar sådana pengar, säger Jonas Stenberg i Västra Kikkejaur sameby, som är orolig att samebyar kommer hamna i ekonomiska problem, till Sameradion & SVT Sápmi.

Flera samebyar påverkade

Fem samebyar i Norrbotten har varit tvungna att ha renarna i stora hagar på grund av vargar och 2,7 miljoner kronor har betalats ut i ersättning av Naturvårdsverket. Detta på grund av de tre genetiskt viktiga vargarna som invandrat från öst och ses som livsviktiga för den skandinaviska vargstammen.

Nu är samebyarna rädda för att de hamnar i ekonomisk knipa då en ren kostar åtta kronor per dag att utfodra. Foderkostnaderna skulle uppgå till omkring 15 miljoner för de 15 000 renarna. Till det kommer extrakostnader som transporter, personal och annat.

Läs hela artikeln på Sameradion & SVT Sápmis hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer