Bilden visar branden i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål. Foto: Esrange Space CenterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Raketmotor orsakade brand – rymdbasen i Kiruna evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Två byggnader brann ner till grunden efter att en raketmotor antände på Esrange i Kiruna. Det finns inga personskador rapporterade men några i personalen fördes till Kiruna sjukhus för kontroll.

Larmet kom in vid 09:30-tiden och räddningstjänsten lokaliserade branden till en avlång och tunnelliknande byggnad.

– Det är en omfattande brand och en totalskada i den korridor där branden startade. Just nu jobbar vi med att förhindra ytterligare spridning av elden, säger Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten, vid 11-tiden.

Personal evakuerade

SVT:s reporter Thommy Johansson har varit i kontakt med Esrange och olyckan inträffade i samband med en planerad testbränning av destruerade raketmotorer, något som regelbundet genomförs på rymdbasen.

– Evakuering av det området är genomförd och räddningstjänsten är på plats och genomför en kontroll. All personal som befunnit sig i närområdet bedöms vara i säkerhet och det är inte några personskador rapporterade, säger han.

Klockan 11:15 meddelar Anni Bölenius, kommunikationschef på Esrange, att några i personalen kommer att föras till Kiruna sjukhus för kontroll.

Äldre delen av basen skadad

Däremot har det uppstått en hel del materiella skador.

– Branden har orsakat omfattande skador på den äldre delen av basen. Den exakta omfattningen är ännu för tidig att säga, men de nya delarna av basen är inte påverkade av branden, säger Anni Bölenius.

Polisen har varit på plats och dokumenterat brandplatsen. Det kommer även att upprättas en polisanmälan om arbetsplatsolycka.

Räddningstjänsten fortfarande på plats

Klockan 17:05 uppger Björn Karlström, styrkebefäl på brandplatsen att två av sex byggnader har brunnit ner helt.

– Det var ganska stora byggnader som till exempel verkstäder, säger han.

Övriga byggnader har också påverkats på olika sätt av branden. Åtta brandmän, tre befäl och fyra räddningsenheter är kvar på platsen då branden fortfarande inte är helt släckt.

– Det brinner fortfarande men den sprider sig inte mer. Vi håller på med eftersläckning och letar glödbränder i takkonstruktioner. Men vi har kontroll på branden, säger Björn Karlström.

Vid 21:20 var fortfarande en styrka på plats och prognosen var att räddningstjänsten skulle kunna åka därifrån inom ett par timmar.

Personal har fått evakueras efter att en brand brutit ut på rymdbasen Esrange i Kiruna. Foto: Pressbild/Esrange Space Center

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet