Arkitektur möjliggör ny pedagogik

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare ett halvt års försening visades Kirunas nya skola, Raketsskolan, upp för inbjudna gäster. Det nya och unika är byggnadens utformning med stora öppna ytor och stora klassrum.

Skolan är Kirunas största skola med 750 elever och 120 i personalstyrkan. Eleverna kommer att ha en yta på närmare 13000 kvadrameter att vistas i till en kostnad av 250 miljoner kronor. Och förväntningarna på den nya skolan är stor.

– Det känns ju helt underbart när man ser alla elever, pedagoger och den förväntan som alla elever har haft. De har ju som svävat på en luftkudde ända fram till nu i dagarna när de har fått komma in i skolan. Och det känns fantastiskt när det finns den lusten att komma till skolan och den lusten att lära och det kommer ge resultat, säger Roger Suup (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Pedagogik i linje med arkitekturen
Skolan har en ny pedagogik som går hand i hand med byggnadens unika arkitektur med stora öppna ytor och inglasade klassrum med flera intilliggande grupprum. Syftet är att eleverna ska synas.

– Det är framförallt att förebygga mobbning och utanförskap när alla är synliga, både elever och lärare, man ser varandra helt enkelt, säger Roger Suup.

– Som lokalerna ser ut nu kan man till exempel jobba i teman. Du har alltså tillgång till flera lokaler och flera lärare samtidigt och då har du arbetslag med alla kompetenser i arbetslaget, så du kan jobba med matte, historia och svenska samtidigt, säger skolans rektor Conny Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer