Ammunitionen till slangbellan bestod av fyra stålkulor som vägde cirka 30 gram/styck samt nio stycken glaskulor. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Rånade Pressbyrån i Luleå med slangbella – sköt stålkulor mot anställd

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-åriga mannen klev in på Pressbyrån i Luleå och drog fram en kraftig slangbella, spände den och sköt stålkulor mot personen som arbetade bakom disken.

Händelseutvecklingen som sedan följde gör att 29-åringen döms till fängelse i två år för rån och grovt hot mot tjänsteman.

Det var en kväll i maj som 29-åringen klev in på Pressbyrån och sa att han ”skulle ha alla cigaretter”. Den anställda sa då att han fick köpa som alla andra och 29-åringen reagerade då med att sikta på denne med den kraftiga slangbellan med ett avstånd på två, tre meter.

Fortsatte skjuta

Den anställda hukade bakom bakom disken, tryckte på överfallslarmet och lyckades ta skydd bakom en lagerdörr. 29-åringen sköt fler skott samtidigt som den butiksanställda tryckte på larmet till ett vaktbolag.

29-åringen försökte under tiden komma åt kassalådan men misslyckades då han saknade koden. Han fortsatte också att skjuta med slangbellan mot den dörr där den butiksansällda tagit skydd.

Hotade väktare och polis

Polis och väktare kom till platsen och de blev också hotade av 29-åringen som spände upp och riktade slangbellan även mot dem. Brottet döms som grovt eftersom hotet påtagligt har förstärkts med hjälp av vapen.

Gärningsmannen varken erkänner eller förnekar gärningarna då han under rättegången sagt sig sakna minnesbilder av händelserna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.