Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Jonsson Vikander och sonen Alexander Värdling har gett sig ut på en drömtur i Norrbotten. Varför åker de den här sträckan och hur mycket draghjälp ger hundarna? Hör dem berätta i klippet: ”Blir som en tegelsten”. Foto: Joakim Nordlund

Iskalla äventyret för mor och son – 23 mil längs Malmens väg

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör Marie och sonen Alexander drömturen som de har längtat efter att göra tillsammans. Och färden med skidor, hundar och pulkor går längs den historiska Malmens led.

– Det är ett lustprojekt, säger 51-åriga Marie Jonsson Vikander.

Hon har länge drömt om att göra en mindre expedition vintertid. Nu blir den av tillsammans med 27-årige sonen Alexander Värdling.

Den 23 mil långa färden går från hemmet i Örarna utanför Luleå och slutmålet är Gällivare. De färdas med skidor, pulkor och hundar och någon tidspress finns inte.

– Vi åker så långt vi vill åka och så långt vi orkar att åka. Det blir en testfärd också. Det är ett lustprojekt och ska vara njutningsbart, säger Marie Jonsson Vikander.

Iskalla nätter i tält

Malmens led är en omtyckt skid- och skoterled som går mellan Strömsund utanför Råneå och hela vägen upp till Gällivare. Det var den vägen som järnmalmen en gång transporterades av samer med ren och akkja.

Första natten i tält blev kall där temperaturen låg på cirka 25 minusgrader.

– Det är första gången som jag sover i tält när det är så här kallt. Jag har varit lite orolig men jag har inte frusit. Det trodde jag inte om mig själv faktiskt, säger Marie Jonsson Vikander med ett skratt.

Utmaning att tända brasan

Vem tog första eldvakten?

– Det var jag. När man ska upp där på småtimmarna och tända brasan så är det jävligt kallt. Men så fort man får pyr på det så är det lugnt, säger Alexander.

I klippet berättar Marie och Alexander mer om äventyret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.