Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Premiär för Råneås första rekoring

Försäljning direkt från bakluckan: ”Det nya sättet att träffa kunder”

Uppdaterad
Publicerad
I onsdags var det premiär för ännu en ny rekoring i Norrbotten. Trenden växer och intresset för närproducerat livsmedel ökar. Att sälja närproducerat livsmedel har tagit fart också i Norrbotten

Livsmedelsproducenterna tar upp beställningar på nätet och samlas sedan för gemensam leverans. Det handlar med andra ord om försäljning utan mellanhänder.

Under onsdagen var det premiär för en helt nystartad rekoring i Råneå älvdal och Vitådalen.

20 säljare på plats

Helene Skogqvist från byn Pålänge var där för att handla. Precis som alla andra hade hon förbeställt vad hon ville köpa och där stod färdiga påsar på henne och väntade.

– Det är bara att jag swisha  över pengarna. Enkelt och smidigt, säger hon.

Nu hade hon bland annat köpt saft och en del fiskprodukter.

– Och nu när jag fick tillfälle att gå runt och titta på allting blev jag ju ännu mer sugen på sånt som jag vill köpa nästa gång det anordnas. Då blir det renkött och mer ost. Och sedan tror jag nästan att jag ska prova lite fikabröd från Överkalix.

Ett 20-tal säljare hade mött upp i Strömsund på torsdag kväll.

Praliner till mors dag

Åsa Andersson-Ulvede från Kalix tillverkar chokladpraliner och andra godsaker och gorde bra affärer tack vare mors dag på söndag.

– Det här är det nya sättet att träffa kunder. När det är en direkt kontakt mellan producent och konsument så tror jag att det är roligt för kunderna att träffa oss som faktiskt gör produkterna, för här får man inte ta med sig någonting som man inte gjort själv.

Marianne Holmfrid från byasamverkansgruppen Fembyarna är en av initiativtagarna till länets femte rekoring.

– Jag tror att folk vill ha lokalproducerat och du hittar inte det i en vanlig affär. Där är det massproduktion och stora leverantörer som gäller och i dessa tider tyckte vi att det var lämplig med en rekoring. Det finns inga marknader för de som säjer lokalproducerat så istället gör vi det här. säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer