Giftiga algblomningen: Råneåborna får samma vatten som Luleå – men får vänta flera år

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna fattade 2018 beslut om att säkra dricksvattentillförseln i Råneå efter att den nuvarande vattentäkten, Andträsket, drabbats av algblomning, av blågröna alger är giftiga. Redan nu pågår förberedelser för kunna färdigställa projektet år 2028.

Vid Rånekölen har Luleå kommun avverkat skog för att lämna plats för den högreservoar som ska hjälpa till att pumpa vattnet till Råneå, så att Råneåborna får samma vatten i kranen, som Luleåborna.

– Vattnet är tänkt att tas från Gäddvik och reservoaren behövs för att kunna ge tryck i rånebornas kran. Tanken är att ska ledas till reningsverket i Råneå och därifrån går de ut till hushållen, säger Torbjörn Norén, projektledare vid Lumiré.

Ledningen dras från Porsön till Råneå

Den 34 kilometer långa ledningen ska dras via Porsön, Rutvik och därefter till Råneå.

– Vi kommer följa tidigare parallellvägar med E4:an och tanken är där det går att använda kraftledningsgator kommer vi att lägga oss i närheten för att minska avverkning av skog, säger Torbjörn Norén.

Projektet som är beräknat att kosta 250 miljoner kronor att genomföra gör att Rutvik och Råneå kommer att få sitt vatten från Gäddvik.

– Det gör även att vi kan säkra vattentillförseln om Gammelstad från fler invånare i framtiden, säger Torbjörn Norén.

Tio år från beslut till färdigställande

2018 fattade Luleås politiker beslut att Råneå skulle få en lösning för sitt dricksvatten och som det ser ut nu så kommer projektet att vara färdigställd 2028.

I klippet berättar Torbjörn Norén om anledningen till att det tagit tid att färdigställa projektet.

Fotnot: Från årsskiftet 2022 har det kommunala bolaget Lumire tagit över Luleå kommuns drift för vatten och avlopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.