Rappare ifrågasätter storstadsperspektivet

Uppdaterad
Publicerad

Albumaktuella rappartisten Zacke vill belysa problematiken med att den svenska hiphop-scenen är så storstadscentrerad.

– Hiphop utanför storstaden exotifieras. Nu har det kommit en våg eller ett skvalp av hiphop från Norrland och de som sitter i storstaden vill hellre ha sin bild av oss bekräftad, snarare än att få reda på verkligheten, säger artisten Zacke.

I dag släpper rapparen Zacke sitt tredje album. Albumet är döpt till ”Fattigkussen”, en anspelning till det gamla talesättet ”fattiga kusinen från landet.” I texterna tar Zacke upp problematiken med just storstad kontra avfolkningsbygd och utanförskap.

– Själva begreppet Norrland är ju väldigt svepande och jag känner inte heller igen det här med att man säger att ”han ska åka ut på landet” som stockholmarna ofta uttrycker det. Vi säger ju att vi åker till stugan, så jag vet inte vart allt det där kommer ifrån egentligen. Samtidigt – Luleå är ju inte på landet även om många verkar tro det, säger rapparen Zacke.

Luleåfödda rapparen Zacke ifrågasätta storstadsperspektivet på hiphopen Foto: SVT

Men du bor ju själv i Stockholm nu, hur tror du det kommer påverka ditt perspektiv från avfolkningsbygden i din musik framöver?

– Jag har faktiskt skrivit en låt på det här albumet som handlar om just det här svikarbegreppet. Jag har själv känt mig som en svikare och andra ser mig som det ibland. Och jag förstår att man kan ifrågasätta min legitimitet att beskriva saker här ifrån. Men jag tror ändå att jag är ganska bra på det för jag behövde komma bort härifrån för att kunna se saker med nya ögon som exempelvis hur normen ser ut och så. Men till mitt försvar så åker jag hem väldigt ofta till Norrbotten, säger Zacke.

För första gången väljer rapparen även att göra en kortfilm till albumet.

– De som gjort filmen har filmat jättemycket här uppe. Men det är ingen musikvideo utan jag ville bara prova på något nytt den här gången, säger rapparen Zacke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer