Rättegång mot poliser: Hans son dog i cellen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu mer än ett och ett halvt år sedan Sakari Kallunkis 37-årige diabetessjuke son Jimmy, dog i en cell i arresten i Luleå.

I dag ställdes två polismän inför rätta misstänkta för vållande till annans död och tjänstefel.

Misstänktes för narkotikabrott

Jimmy Kallunki omhändertogs på morgonen den 25 augusti 2010 när han raglade omkring i Sunderbyn i närheten av det behandlingshem där han var inskriven.

Han greps av polis och togs in till arresten misstänkt för ringa narkotikabrott. Ett snabbtest visade att han var drogfri. Dessutom hade en anställd vid behandlingshemmet ringt vakthavande polis och berättat att Jimmy Kallunki var diabetiker och i behov av insulin.

Trots detta så kontrollerades inte om Kallunki fått insulin och fem timmar efter gripandet hittades han död i cellen.

Peter Löwenhielm, professor i rättsmedicin säger att bevisen starkt talar för att Jimmy Kallunki dog av diabeteskoma i cellen. Försvaret däremot anser att man inte med hundraprocentig säkerhet kan slå fast att han dog av diabeteskmoma.

Rättegången fortsätter i morgon, onsdag, Luleå tingsrätt.

Micke Nyberg

micke.nyberg@svt.se

Catharina Isberg

catharina.isberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.