Råttor orsakade konflikt mellan Bodens kommun och fastighetsägaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av råttbekymmer i soprummet på Björkens kök i Boden stängde skyddsombudet ned platsen. Nu är kommunen och den privata fastighetsägaren indragna i en juridiskt tvist om vem som är ansvarig för saneringen.

Enligt skyddsombudet Ingela Sjölund beror råttinvasionen på att ingen vill ta ansvar för soprummet. Fastigheten ägs i dag av ett privat bolag som hyr ut lokalerna till kommunala Bodens fastighetsavdelning – som i sin tur hyr ut till kommunens kostavdelning. På Björken i Boden finns också lägenheter för äldre.

Glasklart enligt kommunen

Nu ligger frågan om råttorna i soprummet hos kommunens fastighetsavdelning. Man sitter i förhandlingar med fastighetsägaren och kommunikationen sköts av advokater. För kommunens del är det hela glasklart – fastighetsägaren har ansvaret att lösa problemen.

– Vi försöker komma dit att de sköter sina åtaganden och vi sköter våra. Och det här är deras åtagande, säger Jonas Johansson, marknadschef vid den kommunala fastighetsförvaltningen i Boden.

Svär sig fria

Från fastighetsägaren Äldrevårdsfastigheter säger man att det hela är kommunens ansvar att sanera efter råttorna.

– Vi äger soprummet men ansvaret för sophanteringen ligger på kommunen och har legat så sedan fastigheten byggdes 1988, menar bolagets representant i Boden Erland Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.