Råttor plågar villaägare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Flera villaägare i Rutvik utanför Luleå har drabbats av råttor. Och kommunen utesluter inte att gå in med åtgärder för att få bukt med problemen.

Problemen verkar ha funnits åtminstone ett halvår, uppger Norrbottens Media. Enligt Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun har det kommit in rapporter från boende om problem med råttor från olika delar av byn.

Enligt Hanna Ek på Stadsbyggnadsförvaltningen kommer det krävas en övergripande åtgärder och koordinering för att bli av med skadedjuren. Bland annat behöver grönytor med sly och högt gräs röjas.

Under de senaste tre åren har antalet råttsaneringar ökat rätt mycket i landet, enligt skadebekämpningsföretaget Anitcimex. Ökningen mellan 2013 och 2016 låg på nästan 70 procent. 

--Vi kan inte säga säkert om det beror på att vi får fler råttor. Det kan annars bero på sänkt toleransnivå, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Tidningarna telegrambyrå, TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.