Den morddömde Gällivarebon på väg in i rättssalen i Örebro tingsrätt Foto: Filip Erlind/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättsmedicinalverket: ”Risken för återfall är låg”

Uppdaterad
Publicerad
För tio år sedan dömdes den i dag 61-årige Gällivarebon för mordet på Carolin Stenvall. I dag höll tingsrätten i Örebro förhandling om hans yrkande på att få livstidomen omvandlad till ett tidsbestämt straff. För att få en livstidsdom tidsbestämd, måste man ha avtjänat tio år. Mannen som 2009 dömdes för att ha dödat den 29 åriga Piteåkvinnan Carolin Stenvall, hade yrkat på att få livstidsdomen omvandlad till 20 års fängelse.

Under dagens förhandling hördes den dömde mannen samt ett vittne, en person som är hans förtroendeman. Åklagaren Cecilia Aronsson hördes på länk. Hon anser att det svåra brottet som mannen dömts för har ett högt straffvärde och att det därför är för tidigt att fatta beslut om omvandlingen. 

Låg risk för återfall

Rättsmedicinalverkets utredning för om det finns risk för att den dömde återfaller i brottslighet grundar sig på en sammantagen bedömning från kriminalvårdens utlåtande om anstaltstiden och de bedömningar som verkets eget utredningslag gjort. Verket anser att risken för återfall är låg. Gärningen anses som en extrem och unik händelse jämfört med den dömdes livsföring i övrigt. Han har inte varit våldsam vare sig innan eller efter gärningen. Hans alkoholmissbruk anses vara den enskilt viktigaste generella riskfaktorn. Verket rekommenderar inte några nya åtgärder för att minska återfallsrisk.

Rätten ska ta ställning om straffet ska omvandlas

Enligt chefsrådmannen, Marinette Gustafsson, ska rätten nu ta ställning till om straffet ska omvandlas och i så fall hur långt det tidsbestämda straffet ska bli. Enligt henne har Rättsmedicinalverkets bedömning av återfallsrisken en särställning i bedömningen jämfört med straffvärdet och hur länge en dömd har hunnit avtjäna av ett straff. 

Den dömde mannen har aldrig erkänt de faktiska omständigheterna som tingsrätten och hovrätten slog fast när han dömdes för mord. Han har hållit fast vid sin förklaring att Carolin Stenvall dött av fallet mot bilsläpet och att hon redan var död, när han sköt henne i ryggen och i huvudet. Enligt Marinette Gustafsson ställs inget krav på erkännande för att få domen tidsbestämd. Tingsrättens beslut kommer om två veckor, den 9 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer