Bengt Jakobssons arbatade under lång tid både inom landstinget men samtidigt hade han uppdrag åt läkarhuset Hermelinen i Luleå.

Redovisade inte bolag

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Jakobsson, länschef för akutsjukvården, har jobbat extra åt det privata läkarhuset Hermelinen i 20 års tid. Han äger bolag som inte redovisats – trots att reglerna kräver det.

Jakobsson har idag slutat med extraknäcket, men mellan 1991 och 2011 jobbade han regelbundet med plastikoperationer åt läkarhuset Hermelinen, det visar Nordnytts och NSDs granskning.

De sista åren på Hermelinen var han samtidigt verksamhetschef för akutsjukvården i Gällivare.

Läkarnas bisysslor i Norrbotten

Bengt Jakobssons uppdrag åt Hermelinen var att arbeta som narkosläkare –samma arbete som han har på landstinget.

–Det har varit väl känt för mina chefer hela tiden, säger han.

Han betonar att jobbet på Hermelinen inte varit konkurrerande – trots att flera ingrepp görs både på landstinget och Hermelinen. Att det inte konkurrerar beror enligt Jakobsson på att patienterna på landstinget hade medicinska skäl att opereras. Hos Hermelinen var skälen kosmetiska.

–Jag har varit väldigt noga med den här rågången, säger Bengt Jakobsson.

Dåvarande länschefen Håkan Hällgren godkände extrajobbet på Hermelinen.

Men Bengt Jakobsson har även två bolag. Dels Jakobsson Medical Förvaltning AB, med ett kapital på drygt tre miljoner kronor, där han jobbat som vårdkonsult. Dels den enskilda firman Intens-Care.

Inget av de här bolagen är redovisade i enlighet med regelverket. En chef skulle ha bedömt om de var godkända, och besluten med bolagens namn skulle sedan ha förts in i diariet

Bengt Jakobsson uppger att han inte anmält bolaget Jakobsson medical eftersom han jobbat genom det bolaget åt Hermelinen.

–Det har jag då inte tänkt på. Ok, kanske jag skulle ha gjort det. Det förändrar egentligen ingenting i sak.

Den andra firman, Intens-Care, har varit vilande länge, enligt Jakobsson. Det är skälet till att han inte anmält firman som bisyssla.

-------------------------------------------------------------------------------

FAKTA – Läkarnas konsultaffärer

Här är några exempel på läkarnas extraarbeten. En del är godkända, andra inte:

En läkare extraknäcker åt en privat klinik som konkurrerar med landstinget om samma patienter. Läkaren kan på så sätt göra aktieutdelningar ur sitt bolag på i snitt 100 000 per år. Läkarens chef har godkänt allt, och tycker att det är bra.

En landstingsanställd läkare jobbar extra som medicinkonsult i sin egna firma två kvällar i månaden. Det ledde till att läkaren ifjol kunde göra en aktieutdelning på 150 000 kronor. Utdelningarna har i snitt varit 134 000 per år.

En läkare som jobbar åt landstinget har även uppdrag åt en privat klinik. Enligt företagets hemsida gör läkaren samma typ av behandlingar som han gör i landstinget. Det sker i landstingets lokaler, och är inte anmält som bisyssla.

En landstingsanställd läkare jobbar som konsult åt andra landsting, och omsätter på så sätt en miljon per år i sitt egna bolag. Senaste verksamhetsåret var vinsten 500 000 kronor. Läkarens chef har godkänt allt.

En läkare har ett nystartat aktiebolag som första året omsatte 250 000 kronor och gav en aktieutdelning på 100 000 kronor. Här säljer läkaren sina tjänster. Bolaget är inte anmält som bisyssla. Ingen chef har godkänt det.

En läkare med chefsbefattning har eget bolag. Läkaren lägger ungefär tio timmar per månad på det, enligt egna uppgifter. Genom sitt bolag hyrde läkaren ut en nära anhörig som stafettläkare till landstinget.

En läkare har egen privat praktik vid sidan av anställningen i landstinget, där läkaren ägnar sig åt utbildning och läkarverksamhet. Bolaget genererar såpass höga vinster att läkaren kunnat ta ut i snitt 200 000 i aktieutdelning per år.

En läkare driver eget bolag vid sidan av som omsatt 400 000 kronor per år de senaste åren. Bolaget gjorde det senaste verksamhetsåret en förlust. Det är inte anmlt som bisyssla. Ingen chef har godkänt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarnas bisysslor i Norrbotten

Mer i ämnet